Τα τελευταία χρόνια, η συνεχής επαφή μας με τις οθόνες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Από το κινητό στον υπολογιστή κι από την επαφή με τους ανθρώπους μέχρι τις ανάγκες της δουλειάς, βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σε μια “online” σφαίρα, χωρίς πολλές φορές να αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην ψυχική μας υγεία.
Σε αυτή την εποχή της αδιάκοπης συνδεσιμότητας, η ιδέα του Digital Detox αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία, σαν αντίδοτο στο άγχος και το στρες που δημιουργεί η… online ύπαρξή μας.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να “παραμένουμε συνδεδεμένοι”
Έρευνες γύρω από την επίδραση της τεχνολογίας και του χρόνου που περνάμε στην οθόνη διεξάγονται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς, με την έμφαση να δίνεται στα μειονεκτήματα αυτής της νέας πραγματικότητας. Οι ασταμάτητες ειδοποιήσεις, η πίεση να μένουμε ενημερωμένοι και “μέσα στα πράγματα” και η γοητεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν ένα μεγάλο άγχος και κυρίως μας κρατούν μονίμως σε μια κατάσταση εγρήγορσης που μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την ψυχική μας υγεία.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι προγραμματισμένος να διαχειρίζεται αυτή την μαζική εισροή πληροφορίας και ερεθισμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε ευκολότερα σε πνευματική κόπωση, επηρεάζοντας την ικανότητα να συγκεντρωθούμε αλλά και να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας.
Τι είναι, όμως, το Digital Detox;
Το Digital Detox, ή αλλιώς, η αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο είναι επί της ουσίας η συνειδητή αποσύνδεσή μας από ηλεκτρονικές συσκευές ή η παύση χρήσης τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Μέσω αυτής της πρακτικής, μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου, για να “καλιμπράρουμε” τα συναισθήματά μας και να επικεντρωθούμε στην ψυχική μας υγεία. Οι ειδικοί τονίζουν πως μια τέτοιου είδους αποτοξίνωση μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά θεραπευτική, μειώνοντας το στρες, βελτιώνοντας τον ύπνο και τονώνοντας την διάθεσή μας.
Πώς μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τον ψηφιακό κόσμο;
Για να μειώσει κανείς τον ασταμάτητο θόρυβο του ψηφιακού κόσμου, και να σπάσει τον κύκλο της εξάρτησής μας από τις οθόνες, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρά, απλά βήματα.
Η στοχοθεσία είναι το παν.
Για ποιο λόγο επιλέγεις να… αποσυνδεθείς; Θέλεις να βελτιώσεις τον ύπνο σου; Υπάρχει κάτι που σε στεναχωρεί και θέλεις να πάψεις να εκτίθεσαι σε αυτό για λίγο; Το να γνωρίζεις τους στόχους σου θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα το ταξίδι της “αποτοξίνωσης”
Θέσε χρονικά όρια.
Είτε είναι λίγες ώρες την ημέρα, είτε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, είναι σημαντικό να έχεις αποφασίσει από πριν σε ποια χρονική περίοδο θα τραβήξεις την πρίζα.Μπορείς και να ενημερώσεις τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σου ότι δεν θα είσαι διαθέσιμος/η.
Δημιούργησε ένα χώρο χωρίς συσκευές.
Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσεις τις συσκευές εκτός ορισμένων χώρων του σπιτιού, όπως για παράδειγμα την κρεβατοκάμαρα. Ελαχιστοποιώντας τoυς ψηφιακούς περισπασμούς, θα μπορείς να χαλαρώνεις περισσότερο, να ξεκουράζεσαι καλύτερα, να είσαι παρών και παρούσα στην στιγμή.
Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις.
Ούτως ή άλλως, είναι τόσες πολλές που καθίσταται αδύνατο να τις ελέγξεις. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να τις διαβάσει, χωρίς να νιώθεις συνεχώς την πίεση να “τσεκάρεις” το κινητό σου.
Προγραμμάτισε offline δραστηριότητες.
Σκέψου ποιες δραστηριότητες αγαπάς που δεν προϋποθέτουν την εμπλοκή μιας οθόνης και μη διστάσεις να τις εντάξεις στο πρόγραμμά σου όσο διανύεις την περίοδο του Digital Detox σου.
Κάτι απλό όπως ένα απογευματινό περπάτημα, ή μια ανάγνωση ενός βιβλίου μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά και να σε αποφορτίσουν.
Κάνε ένα ψηφιακό “ξεσκαρτάρισμα”.
Αφιέρωσε λίγο χρόνο σε ένα “ξεσκαρτάρισμα” του ψηφιακού σου χώρου. Απεγγράψου από περιττά newsletter, βάλε τα αρχεία σου σε μια σειρά και σβήσε τις εφαρμογές που συνεισφέρουν στο ψηφιακό χάος. Ένα πιο ξεκάθαρο ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να συνεισφέρει στις προσπάθειές σου.
Δώσε έμφαση στις πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίες.
Ενίσχυσε τις διαπροσωπικές σχέσεις σου βάζοντας σε προτεραιότητα τις δια ζώσης συναντήσεις. Ώρα να δεις τους φίλους και την οικογένειά σου χωρίς τις παρεμβολές της οθόνης.
Να θυμάσαι, το Digital Detox πρέπει να είναι μια εντελώς προσωπική (και προσωποιημένη) διαδικασία. Ο τρόπος να βγεις κερδισμένος/η είναι να βρεις τις ισορροπίες εκείνες που σου επιτρέπουν να αποφορτίζεσαι, χωρίς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σου.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, και δημιουργώντας νέες συνήθειες, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία, απολαμβάνοντας όμως όλα τα πλεονεκτήματα της… αποσύνδεσης.
Comments